ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ

Δωδεκάνησα , Θράκη, Ιωνία, πιαστείτε στο χορό,
Δωδεκάνησα, Ιωνία, Θράκη, όλες οι νυφάδες ταιριαστείτε
και τα Επτάνησα και η Μακεδονία.
Και ω, πουλιά της ειρήνης μη σκιαχτείτε
κι αν κόψει του χορού την αρμονία
είτε ερινύα πολέμου φόνισσα είτε μπόρας μπόδισμα,
η Ελλάδα είναι αιωνία.
Μοριάς, Ρούμελη, ο Θεσσαλός ροβόλα
της Κύπρου και της Κρήτης ρωμιοσύνη
κι ο Πόντος πλάι στην ξανθιά Κυκλάδα
κι όπου το αίμα χύνεται
κι όπου όλα περιβολιού ανθισμένη καλοσύνη
το χορό σέρνεις αιωνία Ελλάδα...
Κωστής Παλαμάς.

Ο κυριότερος χορός των Μικρασιατών είναι ο μπάλος. Χορεύεται από ζευγάρι, είναι χορός αντικριστός και είναι από τους πιο όμορφους χορούς. Ο καρσιλαμάς και το ζεϊμπέικο είναι δύο παραδοσιακοί χοροί που χορεύονταν στη Μικρά Ασία και στην Ανατολική Θράκη και λόγω της επιρροής των αστικών κέντρων των περιοχών αυτών, τους συναντάμε και στα νησιά απέναντι από τα παράλια καθώς και στη Μακεδονία και τη Δυτική και Βόρεια Θράκη. Και οι δυο έχουν εννιάσημο ρυθμό ( 9/8). Ο ζεϊμπέκικος διακρίνεται, ανάλογα με τον τόπο προέλευσής του και την εσωτερική ρυθμική ανάλυση, σε Αϊβαλιώτικο, σε απτάλικο ( Αλατσατιανής) και στο ζεϊμπέκικο της Περγάμου. Ένας ακόμη χαρακτηριστικός χορός από την ίδια περιοχή είναι "ο χορός των μαντηλιών" που xορεύεται από γυναίκες, οι οποίες καθώς χορεύουν κουνούν μαντήλια.

Όσον αφορά τους καρσιλαμάδες, εκτός από τον τυπικό καρσιλαμά που είναι απλός χορός, με δύο βήματα μπρος και δύο πίσω και με διάφορες κινήσεις των χεριών,υπάρχει και ο αναφερόμενος ως παλιός καρσιλαμάς με ίδιο ρυθμό και ανάλυση αλλά αυτό που τον ξεχωρίζει είναι η πιο αργή μελωδία. Ένας ακόμη χαρακτηριστικός χορός των αστικών και παράλιων περιοχών της Μ. Ασίας ήταν και ο χασάπικος. Έχει την προέλευσή του στο Βυζάντιο και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου "μακελάρικου χορού", ενός χορού που χορεύονταν στο Βυζάντιο από το την συντεχνία των Κρεοπωλών ( Μακελάρηδων).
Ο χασάπικος χορεύεται ομαδικά από άντρες και γυναίκες. Άλλοι παραδοσιακοί χοροί προέρχονται από την Καππαδοκία (περιοχή Φάρασσα) και από το Ικόνιο της Μ. Ασίας. Επίσης από την Καππαδοκία προέρχεται και ο "χορός των κουταλιών". Χορεύονταν αποκλειστικά από κοπέλες που κρατούσαν στο χέρι τους θαυμάσια ζωγραφισμένα ξύλινα κουτάλια.

επιστροφή στα περιεχόμενα αρχική σελίδα 1η σελίδα 2η σελίδα 3η σελίδα 4η σελίδα 5η σελίδα
6η σελίδα 7η σελίδα 8η σελίδα 9η σελίδα 10η σελίδα 11η σελίδα 12η σελίδα
13η σελίδα 14η σελίδα 15η σελίδα 16η σελίδα 17η σελίδα 18η σελίδα 19η σελίδα
20η σελίδα 21η σελίδα 22η σελίδα 23 σελίδα 24η σελίδα 25η σελίδα 26η σελίδα