ΤΙ ΣΕ ΜΕΛΛΕΙ ΕΣΕΝΑΝΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ
ΑΠ' ΤΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙ ΦΩΣ ΜΟΥ Ή ΑΠ' ΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ

Το Κορδελιό είναι προάστιο της Σμύρνης και σήμερα ονομάζεται Καρσί - Γιακά. Κατοικήθηκε περίπου το 1874 και γρήγορα γνώρισε μεγάλη οικονομική και πνευματική άνθηση.
Σ' αυτό κατοικούσαν κυρίως Έλληνες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και αργότερα κατοίκησαν και άλλες εθνότητες : Αρμένιοι, Τούρκοι, Ιταλοί, Άγγλοι, Εβραίοι κ. ά. Το 1919 είχε 15.000 κατοίκους και μαζί με τους οικισμούς έφθανε τους 24.500.
Στο Κορδελιό ανήκαν διοικητικά οι συνοικισμοί: Καλλιθέα, Αλάμπεη, Πετρωτά, Μπαχριέ, Γιουρούκ Μαχαλά.
Επίσης στην περιφέρεια του Κορδελιού ανήκαν και τα χωριά Παπά - Σκάλα, Τομάζο, Τσιλί, Αγία Τριάδα.
Πολλοί κάτοικοι της Σμύρνης έχτισαν τα εξοχικά τους στο Κορδελιό και το ανέδειξαν ακόμη περισσότερο.
Στο Κορδελιό υπήρχαν τρεις σκάλες, για να δένουν τα πλοία :
η Βαπορόσκαλα, η σκάλα του Μπελεντιέ και η σκάλα του Μπελόμ απ' όπου γίνονταν το εμπόριο και η θαλάσσια συγκοινωνία με τη Σμύρνη. Η οδική συγκοινωνία γίνονταν με το "τραμβάγιο" (αγγλικά tramway) που ήταν βαγόνια τρένου που τα έσερνε ένα άλογο πάνω σε ράγες και με το "βαποράκι" που ήταν κανονικό τρένο.

Στης Σμύρνης τα περίγυρα ξέρω ένα περιβόλι,
που τ' αγκαλιάζει η θάλασσα και το ζηλεύουν όλοι...
«Πέρα Μεριά», «Καρσί - Γιακά» και Κορδελιό λογιέται.
Έχει νερό που όποιος το πιει τον τόπο του απαρνιέται...

Στο Κορδελιό υπήρχαν δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, ο Κόπανος και ο Αίας, κέντρα διασκεδάσεως, κινηματογράφοι και δύο θερινά θέατρα το Κλουπ και ο Απόλλων. Κοντά στο Κορδελιό υπήρχε και ένα γραφικό χωριό ψαράδων το χωριό Παπά- Σκάλα. Κατοικούσαν σ' αυτό περίπου 1.300 κάτοικοι, κυρίως Έλληνες. Στα παραλιακά μαγαζιά του χωριού αυτού έρχονταν οι Σμυρνιοί να απολαύσουν φρέσκα ψάρια κυρίως τις περίφημες "παπαδιώτικες" τσιπούρες. Οι κάτοικοι του ασχολούνταν κυρίως με το ψάρεμα και την κηπουρική.

Είχε δική του εκκλησία τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος ( απ' αυτήν πήρε το όνομά της και η σημερινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης που υπάρχει στο Δήμο μας). Τέλος είχε δική του διοίκηση με Μουχτάρη ( πρόεδρο κοινότητας) το Λάμπρο Κυπραίο. Από το χωριό αυτό κυρίως ήρθαν οι πρώτοι πρόσφυγες
( 66 οικογένειες) που κατοίκησαν στο σημερινό δήμο Ν. Κορδελιού - Ελευθερίου, μετά την καταστροφή της Σμύρνης και τη ανταλλαγή των πληθυσμών που προέβλεπε η συνθήκη της Λωζάνης. Ακόμη ήρθαν πρόσφυγες και από άλλα χωριά της Μ. Ασίας και από τα χωριά του Πόντου.

επιστροφή στα περιεχόμενα αρχική σελίδα 1η σελίδα 2η σελίδα 3η σελίδα 4η σελίδα 5η σελίδα
6η σελίδα 7η σελίδα 8η σελίδα 9η σελίδα 10η σελίδα 11η σελίδα 12η σελίδα
13η σελίδα 14η σελίδα 15η σελίδα 16η σελίδα 17η σελίδα 18η σελίδα 19η σελίδα
20η σελίδα 21η σελίδα 22η σελίδα 23 σελίδα 24η σελίδα 25η σελίδα 26η σελίδα